10 redenen waarom honing gezond is

De 10 redenen waarom honing gezond is

De feiten liegen er niet om: honing is gezond én lekker. Helaas kiezen nog steeds veel mensen voor bewerkte suikers. In dit artikel vind je 10 redenen waarom honing gezond is (inclusief bronvermelding!). Welk gezondheidsvoordeel spreekt jou het meeste aan?

Uit verschillende internationale onderzoeken blijkt dat honing goed is voor onze gezondheid. De meeste onderzoeken gingen wel uit van mensen met een goede gezondheid. Mensen met aandoeningen als diabetes moeten extra voorzichtig zijn met het gebruik van honing. Bovendien mogen kinderen jonger dan 2 jaar nog geen honing eten. Maar voor andere mensen zou je honing bijna een wondermiddel noemen…

Feit 1. Honing helpt bij het afvallen

Honing kan je helpen bij het afvallen als je voordat je naar bed gaat een honing-drankje (thee met honing) neemt. Het zou helpen bij het herstellen van je lichaam en vet verbranden terwijl je slaapt. Daarnaast zijn er onderzoeken die uitwijzen dat je minder aankomt als je regelmatig honing eet (1).

Feit 2. Honing zit bomvol vitaminen en mineralen

Honing zit vol met vitaminen en mineralen. Zo bevat honing vitamine B3, vitamine B2, vitamine B5, calcium, koper, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium en zink. Kortom, de perfecte aanvulling op je dagelijkse voedingsinname!

Feit 3: Honing: gezonder, goedkoper én lekkerder dan hoestdrank

Ben je verkouden of hoesterig? Probeer de klachten te verzachten met honing. Honing is dé natuurlijke remedie tegen vervelende kuchjes en hoesten. Het is gezonder, goedkoper én lekkerder in vergelijking met een hoestdrankje van de apotheek. De antibacteriële eigenschappen van honing houden de keel schoon en verzachten de pijn. Er zijn diverse onderzoeken die dit feit bevestigen, maar het is nog beter om het zelf uit te proberen. Combineer het eventueel met een heerlijk warm kopje thee. Ziek zijn wordt bijna gezellig…

Heidehoning

Feit 4: Honing is het alternatief voor dure sportdrankjes

Honing is de perfecte bron van natuurlijke energie. De koolhydraten in honing vullen je energieniveaus direct aan. Met 17 gram koolhydraten per theelepel is honing mogelijk de beste energiebron voor het sporten (2). Heel veel fanatieke sporters probeerden het uit. Honing is gezonder en goedkoper dan een sportdrankje of gel en heeft nog veel meer voordelen te bieden dan alleen energie. Dit is zeker een tip om zelf even uit te proberen als je graag wielrent of hardloopt!

Feit 5: Honing helpt bij een droge huid

Heb je soms last van een droge huid? Smeer er dan een laagje honing op en laat het een half uurtje zitten… succes verzekerd! Omdat de honing aan de huid blijft kleven, creëert het de perfecte vochtigheidscondities voor het herstellen van je huid. Het voelt misschien wat kleverig en apart aan, maar het helpt gegarandeerd.

Feit 6: Honing helpt mogelijk bij eczeem en roos

In een onderzoek werd mensen die last hadden van eczeem en/of roos gevraagd honing aan te mengen met 10% lauw-warm water en dit op het probleemgebied te smeren. Ze lieten dit 3 uur zitten en spoelden het af met warm water. Nagenoeg alle deelnemers gaven aan geen jeuk meer te hebben en na een week was het probleemgebied kleiner geworden. Na twee weken waren de meeste helemaal van hun probleem af.

Feit 7: Honing is een geheugen-booster

Iedere dag een eetlepel honing verbetert je kortetermijngeheugen, zo blijkt uit een onderzoek onder 102 gezonde vrouwen. De vrouwen die iedere dag een lepel honing aten konden meer woordjes onthouden tijdens de korte termijn tests. Critici zeggen dat het nog niet wetenschappelijk vastgesteld is, maar voor ons is de uitslag duidelijk. Het onderzoek werd gerapporteerd door Reuters (3).

Feit 8. Honing voorkomt een tekort aan witte bloedcellen

Dit is een punt dat nog niet helemaal wetenschappelijk is vastgesteld, maar er zijn onderzoeken die uitwezen dat mensen die chemotherapie kregen, stabielere bloedwaarden hadden als zij twee theelepels honing per dag aten. Het is dan wel niet wetenschappelijk vastgesteld… de eerste resultaten zijn veelbelovend!

Feit 9. Honing bestrijdt parasieten

Honing helpt bij het bestrijden van parasieten. Het onderzoek werd gedaan onder 30 kinderen met een parasiet. Het onderzoek werd gepubliceerd in The Journal of Medicinal Food (4). De kinderen kregen een mengsel van Papaya en honing en van de 30 kinderen, waren er 27 na 7 dagen vrij van de parasieten.

myata_med

Feit 10: Honing geneest en ontsmet wondjes en blaren

Uit meerdere (internationale) onderzoeken is gebleken dat honing een genezend effect heeft op oppervlakkige wondjes en blaren. Zo bleek uit een Noors onderzoek (5) met een honing uit Nieuw-Zeeland, dat honing wonden kon laten helen die niet heelden met de standaard medische oplossingen. De honing steriliseert de wond, waardoor deze sneller hersteld. Tevens bleek uit meerdere onderzoeken dat wondjes mooier kunnen helen met honing.

11. (EXTRA FEIT) Honing is superlekker!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar naast dat honing gezond is, is het bovenal heel lekker. En dat is misschien nog wel de belangrijkste reden om jezelf elke dag een genietmomentje te gunnen. Je kan natuurlijk kiezen voor vloeibare honing of rauwe honing, maar ook crème honing is een echte smaaksensatie. Welk soort honing wordt jouw nieuwe favoriet?

Conclusie: Honing is gezond

Honing is super gezond en lekker. Hierbij is het belangrijk dat je het met mate eet. En zoals je hebt kunnen lezen, kan honing ook ziektes en bacteriën bestrijden… zelfs aan het oppervlak.

Belangrijke opmerking: Honing is niet geschikt voor kinderen jonger dan 1 jaar oud!